424 poze   37173 vizite

Articol in Flacara Iasului




Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
ceramicavadastra 2 februarie 2011  
Articol din multitudinea dedicate mestesugarului, care intre altele ar fi trebuit sa apara in lucrarea "Cojocul si ceramica de Vadastra" din seria 'Mestesuguri si mestesugari' dar din anumite motive tehnice nu a fost folosit.
Raportează
ceramicavadastra 2 februarie 2011  
8. Ziarul local “Flacăra Iaşului” din 27 iunie 2009 prezintă un articol intitulat “Sărbătoarea celor ale caror mâini vorbesc cu lutul”, autor Dana Chiru din care redăm un fragment

„Daca nu comunici bine cu lutul, el nu te intelege, nu stie ce vrei"
Una dintre cele mai impresionante expozitii de vase ceramice este cea a lui Ion Cococi. Realizate in alb si negru, cu impresionante jocuri de linii si motive, vasele acestuia incanta privitorii. "Acestea sunt replici dupa ceramica neolitica de Vadastra, o civilizatie de acum peste 7.500 de ani, reinviata in cadrul unui proiect international", explica Ion Cococi. Obiectele realizate de el au in special rol decorativ. "Parca iti este mila sa le folosesti, ca se strica", dupa cum spune chiar un client de-al sau. "In general, am aici replici dupa obiecte de cult. Am si o urna funerara, insa ii spun fructiera. Da mai bine la public. Mai am si simboluri, precum Zeita Fertilitatii. Exista chiar o legatura intre cultura Vadastra si cea de la Cucuteni: obiectele seamana ca forma, decor, dar se diferentiaza prin culori. Specific culturii Vadastra este jocul de linii bine controlat", incepe mesterul olar mica lectie de istorie a culturii de care s-a indragostit. Si el este pentru cea de-a patra oara la Targul Cucuteni. "De trei ori la rand am fost premiat. Acum am mai lasat loc si altora", spune acesta.
Desi mulți dintre vizitatorii targului sunt atrasi de straiul popular al mesterului si de unicitatea obiectelor expuse, putini sunt cei care doresc sa si cumpere. "Eu stiu ca am un segment limitat de clienti. In general sunt iubitori de arta. Piesele mele costa intre 30 si 250 de lei si sunt unice. Pentru fiecare dintre ele lucrez pana la opt zile. Dureaza, deoarece daca nu comunici bine cu lutul, el nu te ințelege, nu stie ce vrei. Pe mine m-a ascultat pana acum", spune Ion Cococi. Pentru a transmite traditia mai departe, acesta a deschis un curs de olarit la Școala Populara de Arte din Slatina.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.